Geplaatst door op 19 June 2014

HV_whd (1)

Het was zo’n bericht op Nu.nl dat je makkelijk over het hoofd zou zien: Britse jongeren zien liever af van seks dan van hun smartphone. Zou dat werkelijk waar zijn? Want in dat geval is ict een sterkere kracht geworden dan onze voortplantingsdrift en is het wereldbevolkingsprobleem binnenkort passé.

Of zou het bericht op iets anders duiden? Misschien dat tieners de smartphone als een extensie van zichzelf beschouwen. Iedereen kent wel zo’n verhaal van een zieke jongere die maar niet beter werd totdat ze haar Samsung weer mocht gebruiken. Is met de komst van de i-Phone een nieuwe mens geboren, de zogeheten i-Human?  Het zou de Franse filosoof Bernard Stiegler in elk geval niet verbazen. Hij betoogt dat er geen scheiding is tussen mens en techniek – ze werken juist diep op elkaar in en beïnvloeden elkaar danig. Daarom is het zo belangrijk om stil te staan bij technologische ontwikkelingen en om hun invloed op ons te analyseren.

Het gedachtengoed van Stiegler is een van de boeiende onderwerpen op het i-Humanfestival, dat op 23 juni plaatsvindt in de Philharmonie in Haarlem. Het is dan Wereldhumanismedag, die ditmaal in het teken staat van ‘ik ben online, dus ik ben’. Ik leid er een debat met vier mooie denkers over technologie, individu en maatschappij: Maarten Doorman, Rinie van Est, Stine Jensen en Justine Pardoen. Mijn vragen stellen zich bijna vanzelf: wat doet technologie met ons? Hoe vrij zijn we om te doen wat we zelf willen? Hoe kunnen we technologie zo goed mogelijk benutten? Wie mee wil praten is van harte welkom.

Kijk voor het volledige programma op www.wereldhumanismedag.nl