Geplaatst door op 1 May 2014

Clive_Thompson2_photo_credit_-is_Catalina_Kulczar
Foto: Catalina Kulczar / De Groene Amsterdammer

Op 24 juni komt de Nederlandse vertaling uit van Smarter than you think van internetjournalist Clive Thompson. Yvonne Zonderop gaat voor de gelegenheid op 26 juni met Thompson in gesprek over apps, gadgets, social media en ons.

Een leven zonder internet – we zouden niet meer weten hoe. Maar maken die apps, social media en andere gadgets ons nu slimmer of dommer? Discussieer mee met Clive Thompson op donderdag 26 juni in De Nieuwe Poort.

Internet is ons denken even subtiel als diepgaand aan het veranderen – daar heeft iedereen wel een notie van. Maar maakt internet ons nu dommer of slimmer? Neemt kunstmatige intelligentie straks de macht over, of maakt nieuwe technologie ons juist creatiever en vernieuwender dan ooit?

Vooraanstaand technologiejournalist Clive Thompson (New York Times Magazine, Wired) is optimistisch en stelt in zijn boek ‘We Worden Steeds Slimmer’ (Maven Publishing, oorspr. titel: ‘Smarter Than You Think’) dat Internet niet de vijand is, maar, integendeel, ons collectieve geheugen vergroot en verdiept. Nieuwe technologie ontlast ons en biedt de ruimte om ons cognitieve vermogen enorm te vergroten. Plus, zegt Thompson, mensen omarmen het nieuwe en zijn daarbij in staat van het oude het goede te bewaren.

Discussieer op 26 juni mee over de beloften en valkuilen van nieuwe technologieën en de mensen die er gebruik van maken.

De avond wordt geleid door Yvonne Zonderop, als zelfstandig journalist o.a. verbonden aan De Groene Amsterdammer, FD Mediagroep, De Nieuwe Poort en NOS, tevens initiator van onsdigitaleleven.nl. Zonderop publiceerde in De Groene eerder een interview met Thompson over de zegeningen van de digitale revolutie.

 

De avond is georganiseerd in samenwerking van Google, Maven Publishing, De Nieuwe Poort en het John Adams Institute. Kaarten via de website

Lees de inleiding die Zonderop gaf hier terug